Blokování Google nákupů v robots.txt pro Shoptet

V poslední době jsem byl několikrát požádán a řešil jsem k e-shopové platformě Shoptet problém, kdy Google Nákupy pro Slovensko požadovaly, aby mu e-shop zobrazoval cenu i v eurech. Defaultně bezparametricky shop zobrazoval Kč a Google reklamu na tyto produkty z důvodu zákazu průchodu parametru ?currency= v souboru robots.txt zamítá.

Disallow: /*?currency

Proto jsem uvádím řešení, které je platné s ohledem na aktuální soubor robots.txt Shoptet shopů ke dnešnímu dni (2.4.2020).

Problém je v blokování parametru ?currency= v souboru robots.txt pro všechny roboty (User-agent: *). Proto jsem využil možnost doplnit soubor robots.txt skrze administraci Shoptetu o další řádky. Hledejte v administraci cestu jako Vzhled a obsah › Editor › HTML kód.


Náhled editačního pole pro robots.txt v Shoptetu:

Doplnění robots.txt v Shoptetu

Jelikož v souboru robots.txt může být více skupin, které se mohou vztahovat k jiným procházejícím robotům (User agentů), doplnil jsem soubor robots.txt o kopii direktiv, které vložil Shoptet (jestli jsou všechny optimální a jestli by to nešlo lépe není předmětem článku). A současně jsem k nim doplnil nové User agenty z farmy Google, kde jsem povolil procházení parametru ?currency=.

Zjednodušeně řečeno jsem udělil pro parametr ?currency= vyjímku pro roboty Google, které PPC reklama Google u nákupů (Google Shopping) potřebuje. Jelikož dávám rozepsaný na User-agent zvlášť a nejspíš jej budu aktualizovat s ohledem na změny v souboru robots.txt shopů v Shoptetu, dávám obsah doplňujících direktiv ke stažení.


Pokud se bojíte, že se pak objeví obsahové duplicity u produktů, tak se bát nemusíte. Google sice bude procházet více URL adres e-shopu, nicméně tento parametr je poté řešen direktivou canonical.

Tato logika samozřejmě lze použít i v jiných webových a e-shopových systémech, pokud je některý parametr blokován a chcete pro vybrané crawlery tento parametr povolit (nezakázat procházení).

Pokud chcete připravit řešení svému webu na míru, pak mě kontaktujte.


Zdroje:


Kdo jsem?

Jsem konzultant na volné noze se specializací optimalizace pro vyhledávače (SEO). Praxi se SEO mám již téměř 15 let. Spolupracoval jsem nebo stále spolupracuji se špičkami mezi weby a e-shopy. Ve volném čase jsem (od)dechový muzikant.

S čím se na mě můžete obrátit?

  • Dlouhodobé řešení vašeho SEO
  • Podpora vašich interních SEO týmů
  • Komplexní a technické SEO analýzy
  • Školení SEO a základů webové analytiky (GA4)
  • Konzultace, mentoring a marketingové poradenství